Συμβουλές φροντίδας κοσμημάτων

Συμβουλές φροντίδας κοσμημάτων

  • Πώς όμως πρέπει φροντίζουμε τα κοσμήματά μας;
  • Πώς θα τα διατηρήσουμε αναλλοίωτα στον χρόνο και με την όψη του “καινούριου” ακόμη και αν τα έχουμε φορέσει αμέτρητες φορές;
  • Δεν σας έχει συμβεί κάποιο κόσμημα να έχει χάσει την λάμψη του, ακόμη κι αν είναι κλεισμένο στο κουτί και αφόρετο για πολύ καιρό;
  • Ή να απογοητευτείτε από την ποιότητά του βλέποντάς το να μαυρίζει;

Πολλές φορές λοιπόν δεν φταίει το κόσμημα ή ο κοσμηματοπώλης για την κατάληξη αυτή, αλλά η δική μας ελλιπής ή λανθασμένη φροντίδα προς τα κοσμήματά μας. Παρακάτω λοιπόν, σας έχουμε μερικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε:

Φροντίδα για το ασήμι:

Τα κοσμήματα που έχουν ασήμι και είναι επιμεταλλωμένα, αντέχουν στον χρόνο και μειώνουν το φυσικό «μαύρισμα» του μετάλλου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων το κόσμημα, έπειτα από πολύ καιρό μπορεί να θαμπώσει. Δεν είναι όλα τα ασημένια κοσμήματα που κυκλοφορούν επιμεταλλωμένα, καθώς πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία. Αν ωστόσο θέλετε να φρεσκάρετε τα ασημένια κοσμήματά σας, είτε  επιμεταλλωμένα είτε όχι, ένα μπάνιο με ζεστό νερό και σαπούνι που πλένετε τα πιάτα, είναι ό,τι πρέπει για διατήρηση της λάμψης τους. Τέλος, ένα γυάλισμα με ένα μαλακό πανί θα δώσει την τελευταία πινελιά. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!

Προσοχή: Αν θέλετε να διατηρείτε τα κοσμήματά σας λαμπερά χωρίς να θέλετε να τα βρέξετε, έχετε κοντά στην μπιζουτιέρα σας ένα μαλακό πανί  και πριν τα φορέσετε, σκουπίζετέ τα απαλά.

Φροντίδα για τα faux bijoux σας:

Το μπάνιο με τη σαπουνάδα δεν ενδείκνυται σε faux bijoux κοσμήματα με δέρμα, μεταξωτά κορδόνια, λινοκλωστή και οτιδήποτε άλλο υλικό πέρα από το καθαρό ασήμι. Το νερό θα επιδράσει αρνητικά στα κοσμήματά σας, όταν αυτά δεν αποτελούνται μόνο από μέταλλο, αλλά είναι συνδυασμός υλικών, όπως συχνά συμβαίνει στα faux bijoux κοσμήματά σας.

Για να καθαρίσουν λοιπόν και να γυαλίσουν τα επίχρυσα ή επάργυρα κοσμήματά σας, τα οποία αποτελούνται από μέταλλο, περάστε τα με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με 3 κουταλιές ξύδι και 1/2 λίτρο νερό. Μετά αφήστε τα να στεγνώσουν και γυαλίστε τα με ένα μαλακό βαμβακερό πανί.

Επίσης μπορείτε να τα τρίψετε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ώστε να μην τα γρατζουνίσετε, αφού πρώτα απλώσετε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.
Αφού τα τρίψετε με μικρές, κυκλικές κινήσεις, ξεπλύνετε προσεχτικά με χλιαρό νερό για να φροντίσετε να απομακρύνετε και το τελευταίο υπόλειμμα οδοντόκρεμας.

Για τα κολιέ σας ή τα βραχιόλια σας, τα οποία λόγω τον κορδονιών που έχουν δεν επιδέχονται νερό, προτιμήστε  τα ειδικά πανάκια καθαρισμού ή τα καθαριστικά κοσμημάτων ή για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και τα δύο μαζί.

Φύλαξη των κοσμημάτων σας:

 

Η φύλαξη των κοσμημάτων σας είτε αυτά είναι ασημένια είτε faux bijoux,  θα πρέπει να είναι σε κλειστή συσκευασία και ξεχωριστά το ένα κόσμημα με το άλλο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνετε τόσο την διατήρηση του μετάλλου όσο και την αποφυγή της τριβής των πετρών  και τον όποιο κίνδυνο γρατζουνιάς ή σπασίματος. Ακόμη και τα κοσμήματα που δεν είναι επιμεταλλωμένα, μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια αν ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστά.

 Επιπλέον συμβουλές:

  • Αποφύγετε να κοιμάστε με τα κοσμήματά σας εκτός κι αν αυτά είναι διακριτικά και σχεδόν «αόρατα» πάνω σας.
  • Πάντα φοράτε το άρωμά σας και μετά το κόσμημα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά μπορείτε να το διατηρήσετε έτσι, ακόμη κι αν δεν είναι επιμεταλλωμένο.
  • Όταν δεν φοράτε τα κοσμήματά σας, να τα κρατάτε φυλαγμένα σε ένα σακουλάκι ξεχωριστά το καθ’ ένα και ποτέ όλα μαζί σε μια μπιζουτιέρα.
  • Αν ιδρώσετε, πριν το φυλάξετε, ξεπλύνετε το κόσμημα με νερό.
  • Προστατέψτε τα κοσμήματά σας από απορρυπαντικά, αρώματα, καλλυντικά, λακ και βαφές μαλλιών.

Τέλος, αν έχετε ασημένια κοσμήματα τα οποία δεν προλάβατε να σώσετε και έχουν ήδη μαυρίσει, δοκιμάστε να τα αφήσετε για αρκετή ώρα σε ένα μπολ με νερό και μαγειρική σόδα, το οποίο έχετε “ντύσει” εσωτερικά με αλουμινόχαρτο. Όταν δείτε πως επανέρχονται στο χρώμα τους, σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Κάθε χειροποίητο κόσμημα είναι μοναδικό και η φροντίδα του είναι σημαντική για να αντέξει στο χρόνο!